lumenpro – Een Vlaamse lichtontwerpster in Berlijn
Sabine De Schutter
Zaakvoerder Studio De Schutter (Berlijn)
Een carrière als onafhankelijk lichtontwerpster. Niet meteen het antwoord dat je verwacht als je aan een kind van 12 vraagt wat ze later wil worden. Dat was bij mij evenmin zo. Ik deed aan sport en vond tekenen ook wel leuk, de normale hobby’s van een kind. Al was ik ook wel geïnteresseerd in architectuur en dat is minder gangbaar. Kwam ik afbeeldingen tegen van de architectuur van Victor Horta, dan was ik helemaal in de ban. Een vroege roeping, zo kan je het wel stellen.
Het verbaasde niemand toen ik architectuur ging studeren, en daarna een Master behaalde in interieurarchitectuur. En toch kwamen licht en verlichting eerder toevallig in mijn wereld binnen. Tijdens mijn laatste jaar interieurarchitectuur koos ik voor de module ‘licht’ tijdens een workshopweek. Had ik daar een andere keuze gemaakt, had mijn carrière ongetwijfeld helemaal anders gelopen. Waar ik voordien nauwelijks met licht en verlichting bezig was, veranderde het helemaal door die module die me altijd is bijgebleven.
Bij heel veel architecten, interieurarchitecten en ook (onafhankelijke) lichtontwerpers gebeurt de kennismaking met licht en verlichting eerder toevallig. Dat was toch zo toen mijn generatie ging studeren. Lichtontwerper was toen een onbekend vak, het bestond gewoonweg niet. Vandaag is dat helemaal anders. Heel veel architecten en interieurarchitecten hebben een gezonde interesse in verlichting maar hebben twijfels over hun kennis ervan. Mooi dat ze het toegeven en mooi dat ze dan op zoek gaan naar specialisten, met name de onafhankelijke lichtontwerpers, om hen bij te staan.
Dat is lichtontwerp in mijn ogen geworden, een specialisatie. Idealiter zijn we er van bij het begin bij en zijn we constant op de hoogte van eventuele wijzigingen in een plan of bij de uitwerking ervan. Denk maar aan de verlichting in een keuken. Het grondplan van de keuken wordt getekend, de opstelling van de meubels en eventueel het kookeiland worden ingevuld. Daarna kiest de eindklant bijvoorbeeld een wit werkblad en witte keukenkasten. Allemaal informatie die we nodig hebben om een perfect plan te tekenen. Kiest de eindklant toch een volledig zwarte keuken en wordt de verlichting niet aangepast, dan is het resultaat meestal niet wat hij of zij ervan verwachtte. Zijn we wel op de hoogte kunnen we het lichtplan, en dus de waarneming door het licht en de sfeer van de ruimte, nog bijwerken.
De vraag of ‘lichtontwerp’ een studierichting apart moet zijn, is een hele moeilijke om te beantwoorden. Je hebt sowieso pro’s en contra’s om het apart te organiseren, net als er pro’s en contra’s zijn om het te integreren in de studies architectuur en interieurarchitectuur. Ik ben blij dat ik in Wismar verlichting heb kunnen studeren. Een bewuste keuze om me verder te specialiseren. Berlijn is mijn thuisbasis geworden, misschien ook omdat je hier als het ware op elke hoek van de straat een studio met onafhankelijke lichtontwerpers vindt. In Berlijn zijn er zoveel meer dan in België. Vinden we licht en verlichting misschien toch niet belangrijk genoeg?